Friday, February 22, 2008

Mari Cuba Resipi Masakan Kampung Asli


Masakan kampung memang tidak lapak dek panas tidak lekang dek hujan. Ia masih mendapat tempat di hati generasi masa kini walaupun dihidangkan dengan kepelbagaian masakan tempatan mahupun antarabangsa. Bagi yang ingin mencuba masakan tradisi turun temurun dari nenek moyang kita ini. Mari berkongsi antara menu asli masakan yang menjadi warisan seluruh Nusantara ini. Sekurang-kurangnya dengan mencuba sendiri dapat terus mengekalkan identiti dan warisan asli kita ini.


1. SUP TETEL JAMBI-

Bahan-bahan:
1 kg daging tetel
100 gram rempah kurma
2 cm lengkuas
30 gram halia kisar
1 biji bawang besar kisar
3 ulas bawang putih kisar
2 batang kayu manis
3-6 biji buah pelaga
3-6 biji bunga cengkih
5 gram lada hitam
Garam secukup rasa
5 gram lada sulah
2 biji kentang (dipotong 4)
Lobak merah (dipotong halus)
2 liter air
Bawang goreng dan daun sup sebagai hiasan

Cara penyediaan:
Tumis bahan kisar, kayu manis, buah pelaga dan bunga cengkih sehingga naik bau.
Masukkan rempah kurma yang dibancuh dengan sedikit air dan kacau sehingga garing.
Kemudian masukkan air dan daging. Biarkan sehingga daging empuk.
Masukkan garam, lada sulah, lada hitam, lobak serta kentang.
Setelah masak, hidangkan bersama bawang goreng dan daun sup.

2. DAGING RAWON-

Bahan-bahan:
1 kg daging lembu
2 liter air
10 batang serai (dititik)
50 gram daun limau.
200 gram buah keluak
3 biji cili merah
3 biji cili hijau
500 gram minyak masak
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa

Bahan kisar:
100 gram bawang merah
50 gram bawang putih
100 gram lengkuas
100 gram halia
50 gram serbuk kunyit
50 gram biji ketumbar

Cara penyediaan:
1. Tumis bahan kisar sehingga naik bau
2. Masukkan daging,air, serai dan daun limau purut. Kemudian masukkan garam dan gula sesedap rasa.
3. Biarkan ia mendidih dan daging menjadi empuk. Sedia dihidang.

3. GULAI NENAS IKAN TALANG
Bahan-bahan:
½ kg ikan masin talang
1/3 biji nenas
I liter santan
50 gram rempah kari ikan
1 helai daun kunyit
Garam secukup rasa

Bahan kisar:
3 ulas bawang putih
1 biji bawang besar
7-10 biji cili padi
1 cm kunyit hidup
3 batang serai

Cara penyediaan :
Tumis semua bahan kisar sehingga naik bau.
Masukkan rempah kari yang telah digaul bersama air dan kacau rata.
masukkan santan dan ikan masin. Biarkan ia mendidih sebelum dihidang (gulai harus sentiasa dikacau supaya santan tidak pecah)

4. IKAN SIAKAP BERSAMBAL TOK AYAH

Bahan-bahan:
1 ekor ikan siakap sederhana besar
2 biji limau kasturi
20 gram tepung jagung
10 gram garam
(Cara penyediaan:
Ikan siakap dibelah dua dan dibersihkan
satukan tepung jagung, garam dan jus limau. Gaulkan pada ikan tadi.
Goreng ikan dalkam minyak yang banyak.

Untuk sos manis (sambal ikan siakap)
5 biji cili merah dikisar
8-10 tangkai cili kering dikisar
8 biji cili padi dikisar
1 biji bawang besar dikisar
2 ulas bawang putih dikisar
2 batang serai
2-3 helai daun limau
Garam secukup rasa
Gula secukup rasa
Minyak masak untuk menumis
3 sudu besar sos tomato
2 cm belacan

(Cara penyediaan sos:
Panaskan minyak masak dan tumis bahan kisar sehingga masak.
Masukkan sos tomato, belacan, daun limau garam dan gula. Gaul sehingga sebati.

Bahan tumis hiasan (ikan siakap)
Bahan-bahan:
1 biji bawang merah dihiris
3 biji cili merah
3 bili cili hijau
1 biji tomato dipotong 6
1 biji Timun (dipotong panjang)
1 batang serai diketuk
Minyak masak untuk menumis.
(Cara penyediaan:
Semua bahan tersebut dipotong
PAnaskan minyak dan tumis bahan yang dipotong tadi.
Masak sehingga layu dan toskan
Akhir sekali tuangkan sos dan bahan tumisan hiasan ke atas ikan yang digoreng tadi. Hidangkan

5. PISANG DADIH-
Bahan-bahan:
1 sisir pisang abu
Air untuk merebus secukupnya
250 ml santan
Garam secukup rasa
1 helai daun pandan.
Gula melaka.

Cara penyediaan:
1.Rebus pisang selama 2 minit
2. Angkat kemudian panggangkan pisang tersebut di atas kuali leper.
3.Setelah masak, hidangkan bersama santan dan gula melaka.

6. LOMPAT TIKAM-
Bahan-bahan:
250 gram tepung beras
100 gram tepung jagung
Garam secukup rasa
2 sudu besar jus pandan
200 ml santan
Sedikit kapur makan
- Bancuhkan kesemua bahan-bahan di atas, panaskan api dan masak perlahan-lahan sehingga pekat.

Penyediaan pulut merah :
½ kg pulut
100 gram santan
15 ml sirap
250 ml air
Sehelai daun pandan
Sedikit garam
- Gaul rata semua bahan ini dan masak pulut. Kemudian sejukkan

Penyediaan untuk santan :
300 ml santan
Sedikit garam
2 helai daun pandan

Cara penyediaan:
Cedokkan bahan-bahan di atas dan masukkan ke dalam gelas secara berlapis.
Tuangkan santan bersama gula melaka sebelum dihidang.

7. GULAI LEMAK AYAM CILI PADI

Bahan-bahan (untuk hidangan 4 orang)
Seekor ayam kampung (dipotong mengikut kesukaan)
1 liter santan
1 batang serai dititik
1 helai daun kunyit (disiat empat)
Garam secukup rasa
Minyak secukupnya

Bahan untuk dikisar :
10 biji cili padi merah
10 biji cili padi hijau
3 biji bawang besar
1 ulas bawang putih
1 inci halia
1 inci kunyit hidup.

Cara penyediaan:
Ayam yang telah dibersihkan digaul dengan sedikit garam dan kunyit lalu digoreng sehingga ¾ masak. Angkat dan ketepikan.
Setelah minyak panas, masukkan serai, bahan yang dikisar dan daun kunyit. Tumis sehingga naik baud an keluar minyak.
Masukkan garam dan serbuk perasa bersama ayam yang telah digoreng tadi. Gaul sehingga sebati.
Masukkan santan dan masak di atas api yang kecil. Biarkan sehingga kuahnya meresap ke dalam ayam dan mendidih. Setelah itu masukkan tomato dan tutup api dan periuk. Setelah 5 minit, tomato sudah layu angkat dan hidangkan.

8. ASAM PEDAS EKOR TOK WAN

Bahan-bahan:
2 batang bunga kantan
4 tangkai daun kesum
2 sudu jus asam jawa
Minyak untuk menumis
½ kg ekor lembu yang telah dibersihkan
2 liter air

Bahan kisar:
80 gram cili kering
100 gram bawang besar
10 gram bawang putih
2 tangkai serai
2 cm lengkuas

Cara Penyediaan

Tumiskan bahan yang telah dikisar sehingga wangi dan masukkan jus asam jawa.
Kemudian masukkan ekor lembu, dan reneh sebentar.
Masukkan air, bunga kantan dan daun kesum.
Biarkan sehingga daging empuk. Sedia untuk dihidang.

1 comment:

Unknown said...

Untuk lebih menarik lagi.. ape kata kite masukkan gambar?? (^o^)