Saturday, January 5, 2008

mari buat aneka kek..oishi desu!

Selain menjamu kuih muih tradisional kepada tetamu yang berkunjung ke rumah di pagi raya, apa kata sesekali lakukan transformasi dengan menghidangkan mereka beraneka kek yang menyelerakan lagi enak! Ikuti langkah demi langkah penyediaan lima kek mudah eksklusif dari puan Nor Aini Adnan. Beliau juga berkongsi beberapa tips berguna yang boleh diaplikasikan dalam penyediaan apa jua jenis kek citarasa anda.

1-KEK DALAM SARANG

Bahan untuk pastri:
125 gram marjerin
1 biji telur
300 gram tepung serbaguna
20 gram gula serbuk

Inti:
125 gram mentega
100 gram gula kaster
3 biji telur
125 gram tepung berserbuk penaik
1 camca kecil esen vanilla

Cara membuat:

1 Untuk pastri: Gaul semua bahan dan terap ke dalam tin kek bulat berukuran 22 sm.
Ketepikan.
2 Untuk inti: Pukul mentega dan gula hingga kembang.
3. Masukkan telur sebiji-sebiji berselang seli dengan tepung. Tuangkan esen vanilla dan gaulkan hingga rata.
4. Perlahan-lahan tuang adunan inti tersebut ke dalam tin kek yang telah disediakan (pastri). Bakar didalam ketuhar bersuhu 180 darjah C selama 30 minit sehingga keemasan. Keluarkan dari acuan, potong dan hidang.

Tip chef: Apabila memutar mentega atau marjerin dengan gula, pastikan gula telah hancur sepenuhnya dan adunan menjadi putih sebelum menambah bahan seterusnya.

2-KEK PELANGI

Bahan-bahan:
280 gram mentega
260 gram gula kaster
5 biji telur
50 ml susu sejat
280 gram tepung berserbuk penaik
1 sudu kecil esen vanilla
1 sudu kecil oren emulco
Pewarna merah jambu, hijau dan coklat emulco

Cara membuat:
1 Pukul mentega dan gula hingga gebu.
2 Masukkan telur berselang seli dengan susu, tepung, esen vanilla dan emulco. Kacau rata.
3 Bahagikan adunan kepada empat bahagian dan warnakan merah jambu, hijau, colat dan yang bakinya dibiarkan warna asal.
4 Tuangkan sedikit-sedikit berselang seli ke dalam acuan bulat ukuran 22 sm. Bakar di dalam ketuhar bersuhu 180 °C selama 45-50 minit hingga keemasan. Biar hingga sejuk sebelum dipotong.

Tip chef: Masukkan tepung ke dalam adunan mentega atau marjerin berselang seli dengan telur, esen vanila dan bahan-bahan kering yang lain seperti kelapa, kekacang atau hirisan coklat.

3-KEK CAWAN MINI KELAPA
Bahan-bahan:
125 gram mentega
125 gram gula kaster
3 biji telur
100 gram tepung berserbuk penaik
50 gram kelapa kering
½ camca kecil esen vanila

Hiasan
125 gram gula aising (diayak)
3-4 camca kecil jus oren
Gula warna
Bunga gula

Cara membuat:
1 Pukul mentega dan gula hingga ringan dan kembang.
2 Masukkan telur satu persatu.
3 Kemudian masukkan bahan kering seperti tepung, kelapa dan esen vanilla. Gaul sebati.
4 Tuangkan ke dalam kertas kek cawan mini dan tabur sedikit gula warna dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 180°C selama 15-20 minit hingga keemasan.

Tip chef: Penggunaan esen vanila amat diperlukan dalam setiap adunan kek sama ada perisa lain digunakan atau tidak. Bahan ini bertujuan untuk mengurangkan bau telur.

4-SWISS ROLL JEM
Bahan-bahan:
4 biji telur
100 gram tepung berserbuk penaik
100 gram gula kaster
50 ml minyak jagung
1 camca kecil esen vanila

150 gram jem strawberi
3 camca besar gula serbuk
Hirisan ceri merah

Cara membuat:
1 Putar telur hingga ringan dan kembang. Masukkan gula sedikit demi sedikit sehingga adunan menjadi hampir putih warnanya.
2 Kacau sehingga adunan benar-benar sebati dan tuangkan campuran minyak jagung dan esen pandan. Kacau rata.
3 Ratakan adunan ke dalam acuan ‘swiss roll’ berukuran 25 sm.x 25 sm. Bakar di dalam ketuhar yang telah dipanaskan ke tahap 180°C selama 20 minit atau sehingga keemasan.
4 Setelah masak, terbalikkan kek dengan segera ke atas tuala dapur dan gulung. Biarkan sejuk.
5 Buka gulungan kek dan ratakan jem. Gulung semula dengan ketat dan ketepikan selama 10 minit.
6 Letakkan di atas pinggan hidang dan taburkan gula serbuk.

Tip chef: Tambah sedikit air, jus, susu atau cecair ke dalam adunan kek supaya kek lebih lembut setelah dimasak.

5-KEK PISANG KACANG WALNUT
Bahan-bahan:
375 gram gula perang
Secubit garam
125 gram majerin
3 biji telur
320 gram tepung berserbuk penaik
1 camca kecil soda bikarbonat
125 ml. susu masam
2 biji pisang (dikisar)
1 camca kecil esen vanila
60 gram kacang walnut (dicincang)
Gula aising untuk ditabur di atas kek

Cara membuat:
1 Pukul gula perang, garam dan majerin sehingga ringan dan kembang.
2 Masukkan telur satu persatu, dipukul adunan sebati pada tiap-tiap tambahan telur.
3 Masukkan bahan-bahan kering (tepung dan kacang walnut cincang).
4 Tuangkan bersama susu masam.
5 Tuang adunan ke dalam acuan kek berlubang tengah berukuran 23 sentimeter yang telah disapu minyak pada permukaannya. Bakar di dalam ketuhar yang telah di panaskan ke tahap 170°C selama 1 jam. Sejukkan kek di dalam acuan selama 5 minit dan terbalikkan ke atas pinggan hidang.

Tip chef: Bagi memastikan sama ada kek telah masak sepenuhnya atau tidak, hanya boleh dilakukan setelah kek menjalani 3/4 waktu membakarnya. Jika tidak kek akan mengecut atau rosak.

No comments: